Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

melatonine gebruiken

Melatonine: wel of niet gebruiken?

Melatonine heeft vele verschillende invloeden op zowel het lichaam als het brein. Het is daarom goed om te weten wat melatonine precies is en waarom je het wel of niet zou moeten gebruiken. Melatonine is bij iedere drogist te verkrijgen maar het is verstandig om het alleen te gebruiken op advies van een huisarts of specialist. Zij kunnen je adviseren over de juiste hoeveelheid. Maar toch heeft het verbeteren de voorkeur boven het gebruik van melatonine en andere middelen om beter te slapen.

Wat is melatonine?

Melatonine is het licht-donker hormoon dat wordt gemaakt in je hersenen. Het wordt aan de bloedbaan afgegeven wanneer het buiten begint te schemeren. De piek van de hoeveelheid melatonine vindt plaatst in de nacht en richting de ochtend neemt het weer af totdat in de ochtend een minimaal niveau is bereikt.

Doordat melatonine wordt aangemaakt door de invloed van licht en donker, is dit in de moderne maatschappij een stuk lastiger. Bij een beetje schemering worden lampen aangezet en mensen gebruiken vaak een telefoon of tablet tot latere uren in de avond en zelfs in bed. Dit alles verstoort de natuurlijke reactie van het lichaam op licht en donker. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine verstoort.

Wat doet melatonine?

Melatonine brengt de boodschap over naar de belangrijke delen van het lichaam dat het donker is. Hierdoor zal je lichaam zich in ‘slaapstand’ zetten. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt inslapen. Maar bij al een klein beetje daglicht kan het melatonineniveau snel afnemen waardoor je lichaam denkt dat het dag is. Maar toch doet melatonine nog veel meer voor je lichaam dan te helpen met inslapen.

Rondom de geboorte is het stofje bijvoorbeeld zeer belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen en het beschermt ze zelfs tegen de schadelijke gevolgen van zuurstoftekort bij de geboorte. Ook in de placenta wordt melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor het dag-nachtritme van de foetus en helpt bovendien bij het timen van de bevalling. Dat is dan ook de reden dat deze vaak ’s nachts plaats vinden.

Daarnaast beïnvloedt melatonine ook de werking van de hersenen en de organen, het zorgt ervoor dat deze in de dag- of nachtstand staan. Daarnaast helpt het als een antioxidant om ontstekingen te remmen en pijn te stillen. Ook helpt het om de algemene weerstand op niveau te houden, herstelt de schade aan ons DNA en remt melatonine het verouderingsproces, wat wil je nog meer?

Melatonine gebruiken

Melatonie is niet voor iedereen geschikt om te gebruiken. Het is altijd het beste om eerst een huisarts of specialist te vragen of het voor jou geschikt kan zijn. Maar omdat melatonine helpt bij het verkorten van de inslaaptijd, kan het voor diverse personen heel goed helpen. Zo kan het helpen bij pubers die pas heel laat kunnen inslapen maar ook als je een jetlag hebt kun je sneller aan een ander ritme wennen door het gebruik van melatonine. Als laatste kan het ook nog blinden helpen om een beter ritme aan te houden. Voordat je melatonine gaat gebruiken is het altijd belangrijk om de bijsluiter te lezen zodat je volledig op de hoogte bent van de mogelijke bijwerkingen die het heeft op jouw lichaam als je lekker wilt slapen op je boxspring.

Melatonine niet gebruiken

Als je doorslaapproblemen hebt, heeft het gebruik van melatonine geen invloed. Ondanks dat dit bij veel verpakkingen bij de drogisterij wel staat vermeld. Het is dus niet verstandig om zomaar melatonine te kopen en een willekeurige hoeveelheid te nemen.

Het beste is om te zorgen voor een goed slaapritme. Bovendien zijn er verschillende voedingsstoffen die ook helpen bij de aanmaak van melatonine waardoor je op een natuurlijke manier beter kunt inslapen. Lees daarvoor onze andere blogs over muziek om beter in slaap te vallen, ademhalingsoefeningen voor het slapen, wat je wel of niet moet eten voor het slapen en de beste rituelen om beter te slapen. Door dit eerst uit te proberen heb jij misschien helemaal geen medicatie nodig om beter te slapen, wel zo fijn natuurlijk.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?