Matrassen
Matrassen zijn de belangrijkste basis voor een goede en comfortabele nachtrust. Juist het matras zorgt dat je lekker in jouw bed ligt en ‘s ochtends weer uitgerust wakker wordt. Maar in de wereld van matrassen zijn er vele verschillende soorten, van koudschuim tot traagschuim matrassen of matrassen met pocketvering. Voor welk type je moet gaan hangt af van jouw boxspring of ledikant en persoonlijke voorkeuren. Het matras zal ervoor moeten zorgen dat je voldoende ondersteuning krijgt op de belangrijkste lichaamspunten. Daarnaast zal het ook bijdragen aan de uitstraling van het bed. Het laatste punt wordt anders als je hoeslakens gebruikt die ook in z’n geheel over jouw matras gaan. Meer weten over diverse matrassen, de levensduur en hoe een matras reinigen? Lees dan snel verder.
Soorten matrassen
Zoals benoemd zijn er vele verschillende soorten matrassen. Het is daarom belangrijk om de verschillende types uit elkaar te kunne houden zodat je kiest voor de juiste. Het pocketvering matras is momenteel in Nederland de meest populaire keuze maar er zijn veel meer alternatieven zoals polyether-, latex-, binnenverings-, koudschuim- en traagschuim matrassen. We behandelen de diverse matrassen hieronder in het kort.
Polyether matras
Een polyether matras is ook bekend onder de naam schuimplastic of schuimrubber. Dit zijn relatief goedkope matrassen en zijn daardoor geschikt voor bijvoorbeeld een logeerbed maar ook in een caravan, camper of boot. De nadelen zijn dat ze slechte luchtregulatie en drukverlaging hebben en bovendien is er kans op kuilvorming. Ook zijn ze na vijf jaar intensief gebruik toe aan vervanging. Het polyether matras kan gebruikt worden op een lattenbodem en spiraalbodem. De levensduur van dit soort matras gemiddeld vier tot zes jaar.
Koudschuim matras
Een koudschuim matras is gemaakt van een materiaal dat zich kenmerkt door een open celstructuur. Hierdoor wordt een goede lichaamsondersteuning geboden dankzij veel veerkracht en opwaartse druk. Dit type is populair vanwege het hoogwaardige ligcomfort en de goede vochtopname. De voordelen van een koudschuim matras zijn dat het goede ventilatie heeft, relatief lage prijs voor hoge kwaliteit, gaat lang mee en is doorgaans beschikbaar in drie verschillende soorten stevigheid. Koudschuim matrassen kunnen eigenlijk op iedere bedbodem worden gelegd. De levensduur van een koudschuim matras is gemiddeld zo’n twaalf tot vijftien jaar.
Binnenveringsmatras
Een binnenveringsmatras, ook wel bonellvering matras genoemd, heeft een kern met een groot aantal stalen veren die aan elkaar verbonden zitten. De veerkacht van dit matras verschilt per dikte van het gebruikte staaldraad. Bovendien is het aantal veren in de kern belangrijk voor de ondersteuning van het lichaam. De voordelen van dit matras zijn de goede luchtdoorlating, geschikt voor elk lichaamstype en ze zijn goedkoper dan pocketvering matrassen. Wel kan een binnenveringsmatras stug aanvoelen. Dit type kan op iedere bodem worden gelegd, behalve op een lattenbodem als deze verstelbaar is. De levensduur van een binnenveringsmatras is gemiddeld tussen de zes en acht jaar.
Pocketvering matras
Een pocketvering matras bestaat uit veren die individueel verpakt zijn in een katoenen zakje. Deze veren kunnen afhankelijk van elkaar bewegen. Dankzij de open ruimtes in het matras is er erg goede vochtregulatie en luchtdoorlating. Het fijne van de pocketveren is dat deze meer weerstand bieden naarmate de druk hoger wordt. Hierdoor is een pocketvering matras voor ieder persoon, in elke gewichtscategorie geschikt. Een pocketvering matras kan gelegd worden op een boxspring, lattenbodem, spiraalbodem en verstelbare bodem. Bij Boxspring Gekte wordt voornamelijk gebruik gemaakt van pocketvering matrassen. De gemiddelde levensduur van dit type matras is acht tot tien jaar.
Traagschuim matras
Een traagschuim matras is niet geheel gemaakt van traagschuim. Het is vaak een polyether schuim matras, koudschuim matras of pocketvering matras waarop een laag traagschuim gemaakt is. De voordelen van traagschuim zijn dat ze zorgen voor maximale drukverlaging en hebben een hoog aanpassingsvermogen. Een nadeel is dat een traagschuim matras erg temperatuurgevoelig is en daardoor erg warm kan worden. Een traagschuim matras kan op iedere bedbodem worden gelegd. Een traagschuim matras heeft een levensduur van zo’n acht tot tien jaar.
Latex matras
Een latex matras is erg veerkrachtig, duurzaam en beschikbaar in vele soorten stevigheid. Daarnaast zijn dit soort matrassen uitermate geschikt voor mensen met diverse allergieën omdat de matrassen antibacteriële eigenschappen hebben en huisstofmijt- en schimmelwerend zijn. Het nadeel is dat dit type matras niet altijd goed kan ademen waardoor het matras snel warm aan kan voelen. Een latex matras heeft een levensduur van ongeveer zeven tot negen jaar.
De matrassen van Boxspring Gekte
De matrassen die Boxspring Gekte gebruikt op de boxsprings zijn meestal pocketvering matrassen. Welk matras wordt gebruikt staat altijd aangegeven in de productspecificaties. Heb je hier nog vragen over, dan kan je altijd contact met ons opnemen zodat wij je kunnen informeren over het juiste matras.