Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

lichte slaper

Tips voor lichte slapers

Ben jij iemand die al wakker wordt van een muis die aan de overkant van de straat door de bosjes loopt? Natuurlijk kan het ook minder extreem, maar vind je jezelf een lichte slaper? In ons nieuwe blog lees je hoe je beter kunt slapen, ook als je een lichte slaper bent.

Wat is licht slapen? 

Voordat we tips kunnen geven over hoe je beter kunt slapen, kijken we eerst naar wat licht slapen is. Je slaapcyclus bestaat uit drie fases, hier hebben we al eerder blog over geschreven. De eerste fase is het licht slapen. Als je deze fase niet doorkomt, zul je niet uitrusten. Dit komt omdat je lichaam pas in de REM- en diepe slaap kan herstellen. Om voldoende te herstellen is het dus belangrijk om alle slaapfases door te lopen tijdens de nacht.

Blijf je in je lichte slaap hangen en wordt je snel wakker door het minste geluid? Zul je minder herstellen. Er zijn vele oorzaken, zoals een krakend bed, maar gelukkig ook verschillende oplossingen. Zo is de ene oplossing soms makkelijker dan de andere. Met een krakend bed kun je deze gewoon vervangen door een boxspring

Geluiden verminderen

Word je snel wakker door geluiden in de omgeving? Dan klinkt de oplossing eenvoudig: verminder het geluid. Maar dat is in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld slapen met oordoppen in, maar niet iedereen vindt dit prettig of het helpt niet voldoende. Dan kun je proberen door te gaan slapen met achtergrondgeluid. Komen er onverwachte geluiden? Dan zul je deze niet opmerken omdat deze opgaan in het huidige achtergrondgeluid waardoor je er niet van wakker schrikt. Qua achtergrond geluid kan je dan denken aan white noise, oftewel witte ruis. Dit is een geluid dat constant aanwezig is. Hierdoor wen je eraan. Het is mogelijk om dit af te spelen met een app op je telefoon. Maar omdat je die eigenlijk het liefst zo min mogelijk in je slaapkamer hebt, is het ook mogelijk om een speciaal instrument hiervoor te kopen.

Licht verminderen

Door je slaapkamer zo donker mogelijk te maken, zul je beter slapen. Vermijd elektronica met constant brandende lampjes, draag een slaapmasker of kies voor verduisterende gordijnen. Wij hebben al eens een blog over donkere slaapkamer geschreven met tips voor de juiste raambekleding, daar heb je dus ook zeker wat aan!

Bovendien is het ook verstandig om voor het slapen niet meer te veel naar felle beeldschermen te kijken of in fel verlichte ruimtes te zijn. Dim daarom je lichten en doe gordijnen dicht als het buiten nog licht is.

Naast bovenstaande punten is het ook verstandig om je slaap zelf te verbeteren. Lees daarom ook onze andere blogs over slaapkwaliteit. Zo kun jij ervoor zorgen dat je voortaan weer uitgerust wakker wordt.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?