Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Slaapmythes

Veel voorkomende slaapmythes

Er zijn verschillende slaapmythes. Deze zijn ontstaan doordat er weinig bekend is over slaap, al komt men achter steeds meer. Daarnaast zijn er veel mensen die slaap en alles wat hierbij komt, zoals dromen, een mysterieus fenomeen vinden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er verschillende slaapmythes zijn ontstaan maar gelukkig is er wetenschap om te kijken of deze mythes waar of niet waar zijn. Hieronder leest u de meest voorkomende slaapmythes en wat de wetenschap hiervan vindt.

Slaapmutsje

De eerste mythe waar we het over gaan hebben is het slaapmutsje. Er zijn veel mensen die dit doen, een beetje alcohol nemen voor het slapen. Maar uit onderzoek is gebleken dat het niet verstandig is om een borrel te nemen als je gaat slapen. Natuurlijk zorgt het wel dat je sneller en dieper in slaap valt maar je belangrijke REM-slaap wordt verstoord. Heb jij een slaapmutsje nodig om in slaap te vallen? Stop hier dan zo snel mogelijk mee. Het kan uiteindelijke leiden tot slapeloosheid wat als gevolg heeft dat je overdag vermoeid bent en een slecht concentratievermogen heeft. Daarnaast voelt de slaap ook minder rustgevend. Al deze negatieve gevolgen komen al bij een kleine hoeveelheid, denk de volgende keer dus maar twee kaar na voor je een slaapmutsje neemt.

Slaap inhalen in het weekend

Een andere mythe is het inhalen van slaap in het weekend. Mensen zijn gewoontedieren en het liefst leef je dan ook op de automatische piloot met alles op een vast ritme, eten, drinken, sporten, ontspannen en uiteindelijk ook slapen. Als je een paar korte nachten hebt gehad, denk je er misschien aan om in het weekend langer in bed te blijven om je verloren slaap in te halen, maar dit werkt helemaal niet. Het verstoort namelijk het slaapritme en dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft. Het beste is om iedere dag rond dezelfde tijd te ontwaken en te gaan slapen. Hierdoor kan je lichaam hier zich volledig op richten. Dit zorgt ervoor dat je slaapkwaliteit verbeterd en dat wakker worden makkelijker gaat. Heb je een slechte nacht gehad? Ga dan gewoon rond je normale tijd slapen of eerder als je merkt dat je slaperig wordt.

Schaapjes tellen

De derde mythe is het tellen van schaapjes tellen. Dit is een van de oudste adviezen om in slaap te vallen, maar toch minder goed dan je zou denken. Wanneer je wilt gaan slapen is het belangrijk dat je volledig tot rust komt. Maar met schaapjes tellen ben je cognitief bezig. Dit zorgt ervoor dat sommige plekken van je brein op volle toeren gaan draaien, je gaat dus informatie produceren terwijl je informatie moet gaan verwerken. Wil je gaan slapen? Denk dan aan ontspannende momenten, zoals liggen op het strand, het geluid van de wind op een warme zomerdag en ga zo maar door. Dit zal ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt, het tellen van schaapjes niet.

Meer slaap is altijd beter

De laatste mythe die we behandelen is dat meer slaap altijd beter is. Het klopt dat slapen belangrijk is voor je hersenen. Tijdens je slaap worden afvalproducten verwijderd, worden neurotransmitters in balans gebracht en worden herinneringen verwerkt tijdens de slaap. Er zijn onderzoekers die hebben gekeken hoe diverse slaapgewoontes verbonden zijn met zowel fysiek als mentaal welzijn. Te veel slapen werd in verband gebracht met een hogere kans op sterfte en ziekten. Denk hierbij aan depressies. In meerdere studies is naar voren gekomen dat meer dan negen uur slaap per 24 uur buitensporig lang is voor een volwassen persoon.

Welke van de slaapmythes gebruik jij stiekem? Of ken je nog meer mythes die zijn ontkracht? Laat het ons weten.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?