Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Uitslapen

Is uitslapen wel zo goed voor ons lichaam?

Uitslapen is voor veel mensen een verademing. Even lekker geen wekker zetten, zo lang blijven liggen als u zelf wilt. Het klinkt allemaal goed, maar is het in de praktijk wel zo goed voor het lichaam en de geest? In dit blog leest u wat uitslapen met uw lichaam doet.

Regelmaat en rust

Ieder mens is eigenlijk een gewoontedier. Het liefst leven we volgens een vast ritme. We werken en eten op vaste tijden, de meeste mensen gaan slapen op een vaste tijd en ook steeds meer mensen sporten op een vaste tijd. Het is makkelijker in slaap te vallen op een vaste tijd als u meer ritme heeft met verschillende dagelijkse dingen. Blijft u het liefste de hele dag op uw boxspring liggen? Dan wijkt u af van het normale ritme en is het lichaam al snel ontregeld. Dit zal weer zorgen voor een slechtere nachtrust en vermoeidheid overdag.

Overuren van de hersenen

De slaap bestaat uit een slaapcyclus met verschillende fases. Alles over de slaapcyclus en de bepaalde fases kunt u lezen in het blog dat wij hierover hebben geschreven. In een bepaalde fase, van de REM-slaap, verwerkt u alle indrukken die u tijdens een dag hebt opgedaan. Als u uitslaapt, slaapt u op een laat moment ook nog in de REM-slaap. Deze wordt dan beïnvloed door geluiden van buitenaf. Hierdoor kunnen de hersenen niet alle prikkels van de dag ervoor goed verwerken. Dit zorgt ervoor dat u niet uitgerust wakker wordt. Als u op tijd gaat slapen en op tijd weer op staat kunt u dit grotendeels voorkomen.

Uw hart en vaten

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die onregelmatig werken een groter risico lopen om hartaandoeningen en suikerziekte te ontwikkelen. Lijkt u slaapritme op iemand die onregelmatig werkt door regelmatig uitslapen? Dan loopt u ook dezelfde risico’s. Maar af en toe een keer uitslapen kan nog prima.

Caffeïne verslaving

Bent u een van de vele fervent koffiedrinkers in Nederland? Dan is uitslapen er waarschijnlijk niet bij. Waarschijnlijk wordt u wakker met hoofdpijn. Het lichaam probeert hiermee te zeggen dat het cafeïne wil en wel zo snel mogelijk. Wil je wel lang op uw boxspring blijven liggen? Zorg dan dat er iemand is die een kopje koffie op bed komt brengen.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?