Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

slaapstoornis

Meest voorkomende slaapstoornissen

Heb je regelmatig slaapproblemen die ook je dagelijks leven beïnvloeden? Dit kan het teken zijn dat je last hebt van een slaapstoornis. Het resultaat van een slaapstoornis is meer dan slaperigheid gedurende dag. Er zijn veel mensen die wel eens een nachtje of enkele nachten minder goed slapen. Dit is in het begin niet zo erg. Het wordt pas een probleem als het chronisch wordt. Dan heb je te maken met een slaapstoornis. In dit blog gaan we dieper in op twee van de meest voorkomende slaapstoornissen: insomnia en slaapapneu.

Insomnia

Er is een groot verschil tussen weleens slecht slapen en echte slapeloosheid oftewel insomnia. Insomnia is de meest voorkomende en herkenbare slaapstoornis. Slaap je minstens drie keer per week tijdens een hele maand slecht? Dan is er officieel sprake van slapeloosheid. Het is ook makkelijk te herken door het moeilijk in slaap vallen en vaak wakker worden. Het kan ook dat je wel snel in slaap valt maar dat je al snel wakker wordt. Het is goed om erachter te komen wat de oorzaak is van de slapeloosheid. Denk hierbij aan pijn of andere oorzaken zoals apneu hebben invloed op de nachtrust. Maar ook te veel geluid, licht, eten en een slechte boxspring kunnen ervoor zorgen dat je slaap flink wordt verstoord. Insomnia kan ook het gevolg zijn van stress of onregelmatige werktijden. Om de slapeloosheid aan te pakken, is het belangrijk om dit bij de bron, de oorzaak, te doen.

Slaapapneu

Snurken is een probleem dat veel mensen kennen, maar slaapapneu is nog een stapje verder. Bij slaapapneu gebeurt meer dan vijf keer per uur dat je keel ‘dichtvalt’ waardoor je adem even stopt en vervolgens met een schokje weer op gang komt. Als dit af en toe gebeurt is het niet heel erg maar bij meer dan vijf keer per uur is het belangrijk dat dit verder onderzocht wordt. Er zijn enkele simpele tips die slaapapneu kunnen beperken. Zo komt het vaak voor bij mensen met overgewicht. Afvallen is dan ook een goede tip om de apneu te beperken maar ook slapen met een speciaal bitje of op je zij slapen helpt bij het verminderen. Een truc om op je zij te blijven is slapen is om een tennisbal op je rug te binden.

Heb jij last van een slaapstoornis waardoor je minder functioneert in het dagelijks leven thuis en op je werk? Laat je dan onderzoeken door een arts of slaapexpert zodat je beter inzicht kunt krijgen in de verbeterpunten voor jou.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?