Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Slapend gezin

Hoeveel slaap heeft een persoon nodig?

Je voelt je moe omdat je gisteravond te laat naar bed bent gegaan of omdat de wekker erg vroeg ging. Onvoldoende slaap kan ervoor zorgen dat je overdag niet goed functioneert. Vraagt je jezelf af hoeveel slaap je nodig hebt om jezelf goed te voelen en optimaal te kunnen functioneren? Boxspring Gekte heeft hier een blog over geschreven zodat je voortaan voldoende tijd op jouw boxspring doorbrengt en voldoende slaap krijgt.

Hoeveel slaap per nacht?

Het korte antwoord is dat een volwassen persoon gemiddeld zes tot negen uur slaap per nacht nodig heeft. Dit moet uiteindelijk neerkomen op 7 tot 7,5 uur daadwerkelijke slaap. Dit is dus zonder de tijd die nodig is om in slaap te vallen en uit bed te komen. Deze 7 tot 7,5 is gemiddeld en daardoor voor de meeste mensen optimaal.

Maar iedereen is natuurlijk anders en heeft andere eigenschappen. Er is dus eigenlijk geen kort antwoord dat voor iedereen toepasbaar is. De hoeveelheidslaap die een persoon nodig heeft hangt af van onder andere de leeftijd, gezondheid, recente fysieke inspanning en mentale activiteit. Daarbovenop komt ook nog eens genetische invloed. Er zijn nou eenmaal mensen die meer slaap nodig hebben dan anderen.

Aanbevolen hoeveelheid slaap

Uit onderzoek is gebleken dat voor mensen van 18 tot 21 jaar de beste hoeveelheid slaap 8 uur is. Voor mensen boven de 21 jaar gaat het om 7 uur slaap per nacht. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg slaap maar liefst 90% van alle volwassen Nederlands binnen de aanbevolen hoeveelheid van 7 tot 9 uur. Maar toch zal je vaak horen dat iemand te weinig slaapt, of zich voelt dat hij of zij te weinig slaapt.

Hoeveelheid slaap kinderen

Over het algemeen slapen baby’s het lang, zij slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag. Vanaf dat kinderen rond de 4 jaar oud zijn, neemt deze slaap af tot ongeveer 12 uur. Deze slaap wordt verdeeld over de dag met vaak een middagdutje. Vanaf het zesde levensjaar zullen kinderen voornamelijk ’s nachts slapen.

Hoeveelheid slaap tieners

Zodra kinderen ouder worden, hebben ze steeds minder slaap nodig. Wanneer kinderen de puberteit bereiken hebben ze gemiddeld nog maar 9 uur slaap nodig.

Hoeveelheid slaap gemiddelde volwassene

Gemiddeld hebben volwassen zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Maar er zijn ook uitschieters die zich goed voelen en goed functioneren bij maar vijf uur slaap terwijl er ook mensen minimaal 10 uur slaap per dag nodig hebben.

Hoeveelheid slaap senioren

Vaak wordt er gezegd dat naarmate iemand ouder wordt, minder slaap nodig heeft. Maar dit is niet correct. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat senioren net zoveel slaap nodig hebben als jonge volwassen, tot wel 9 uur. Dit terwijl de meeste senioren maar gemiddeld 7,5 uur slaap per dag hebben en vaak nog minder. Ouderen hebben het probleem dat de neuronen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van het slaappatroon langzaam afsterven. Hierdoor kunnen senioren al wakker worden terwijl ze nog niet volledig uitgerust zijn. Maar ook zijn er genoeg senioren die lijden aan slapeloosheid waardoor ze in eerste instantie al last hebben met het in slaapvallen.

Hoe weet ik hoeveel slaap ik nodig heb?

Zoals eerder gezegd is de vereiste van de hoeveelheid slaap voor volwassen nogal uiteenlopend, van 5 tot 10 uur. Het is verstandig om er niet van uit te gaan dat je bij deze uitersten hoort. Als je in de middag consequent in slaap dreigt te vallen, betekent dit dat je niet voldoende slaap hebt gehad. De meeste mensen ervaren een dip in de vroege namiddag, dit heeft niet per se te maken met slaaptekort.

Het beste kan je testen hoeveel slaap je nodig hebt als je een aantal dagen achter elkaar geen wekker hoeft te zetten. Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en kijk hoe laat je wakker wordt en zich goed voelt. Zo kan je eenvoudig de gemiddelde slaap berekenen die je nodig heeft.

Nu weet je hoe je erachter kunt komen of je voldoende slaapt. Natuurlijk is een goede boxspring ook onderdeel van een goede nachtrust. Heb je moeite met in slaap vallen? Lees dan onze blog met tips om sneller in slaap te vallen. Wil je een nieuwe boxspring kopen om te zorgen dat je lekker slaapt? Bekijk dan het assortiment boxspring van Boxspring Gekte.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?