Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Boxsprings

Thee drinken voor het slapen

Tegenwoordig zijn er vele soorten thee in de schappen van de supermarkt te vinden, van ontspanningsthee, goede nachtrust thee tot aan thee met karamel-zeezout smaak. Het is zo gek niet te bedenken of er is wel een theesmaak van. In Engeland drinkt men de hele dag door thee maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Gemiddeld drinken wij zo’n 100 liter per persoon per jaar. Maar waar is dit nou allemaal goed voor? Kunnen we er echt beter door slapen op onze boxsprings en zo ja, hoe komt dit dan? En welke thee kan je het beste drinken als je goed wilt slapen? Je krijgt hier het antwoord!

Cafeïne in thee?

Veel mensen denken dat er in thee geen cafeïne zit, maar niets is minder waar. Het zit weliswaar niet in elke soort thee maar veel soorten thee zoals zwarte, witte en zelfs veel groene theesoorten bevatten theïne. En theïne is eigenlijk gewoon cafeïne. Hierdoor is het niet altijd een goed idee om thee te drinken voordat je naar bed gaat. Dit komt door de stimulerende werking van de theïne. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je lichaam adrenaline aanmaakt. Hierdoor krijg je meer energie. Maar dat is natuurlijk niet wat je wilt zo vlak voor het slapen. Het is juist de bedoeling om tot rust te komen. Drink daarom thee, net als koffie, alcohol en cola, met mate, of kies gewoon de juiste theesoort!

Kruiden helpen om te slapen

Het is nu duidelijk dat je voor thee zonder cafeïne moet gaan. Dan komt je al snel uit bij kruidenthee en laat dit nou net hét ideale slaapmiddel zijn. Er zijn bepaalde kruiden die goed helpen bij het in slaap komen en het goed slapen. Daarnaast profiteert je ook van andere helende effecten van de kruiden. Tijdens periodes van stress, onrust en spanning zijn er veel mensen die bepaalde bloemen en kruiden in hun thee doen om te ontspannen. Enkele voorbeelden die bekend staan om hun ontspannende werking zijn lavendel, kamille, munt en passiebloem. Dit is dan ook de reden dan de meeste theefabrikanten meerdere kruiden in één thee verwerken.

De juiste soorten thee

Nu je weet welke thee je moet vermijden en een indicatie heeft welke thee je juist moet kiezen, hebben we een concrete lijst met soorten thee die goed zijn voor je nachtrust. 

Lavendelthee

De rustgevende werking is een van de factoren, naast natuurlijk de geur, waar lavendel bekend om staat. Als je ‘s avonds een kopje lavendelthee drinkt, zul je meer ontspannen de nacht in gaan. Door verschillende fabrikanten wordt lavendel gecombineerd met goudsbloemen, rozenbottels of venkel. Maar ook zoete stukjes appel, braadblaadjes of citroenmelisse. Het maakt niet uit waar het mee gecombineerd wordt, met lavendel zit je al snel goed. Ervaringsdeskundigen zeggen dat het niet alleen helpt tegen slapeloosheid, angst en stress maar ook tegen hoofdpijn.

Kamillethee

Kamille groeit vaak als onkruid langs de weg, maar het heeft sterke geneeskrachtige kwaliteiten. Als je thee zet van de gedroogde bloemen van een kamilleplant, dan helpt dit naar verluidt goed tegen vermoeidheid en slaapproblemen. De kamille zorgt voor een betere diepe slaap en helpt je in slaap te komen. Bovendien werkt kamille ook goed als je gespannen of in paniek bent. Je zal een rustig en kalm gevoel ervaren als je kamillethee drinkt. 

Valeriaanthee

Er zijn veel dingen die lekkerder ruiken dan valeriaan maar de werking is heel goed en zorgt ervoor dat je de geur voor lief neemt. Je kunt het beste thee zetten van de wortels van de valeriaanplant. Je kunt deze thee gebruiken als je angstig, gespannen of alles wat niet kalm is bent. Valeriaanthee zorgt ervoor dat je hele lichaam ontspant en kan lichamelijke klachten, zoals trillen, verminderen. Ook val je beter in slaap en wordt je fitter wakker. Het beste kan de valeriaanthee een half uur voor bedtijd worden gedronken. Het is belangrijk om geduld te hebben omdat het een aantal weken kan duren voor het effect merkbaar is.

Pepermuntthee

Met pepermuntthee heb je een gezond en multifunctioneel powerdrankje. Naast de stimulering van de spijsvertering krijgt je ook een betere concentratie. De pepermunt gaat hoofdpijn, spanningen en stress te lijf. De muntthee brengt ook nog eens rust in je lichaam waardoor je sneller in slaap valt en naar dromenland kan gaan.

Passiebloemthee

De passiebloem klinkt misschien als een actieve bloem maar het zorgt toch echt voor kalmering en ontspannen. De thee van passiebloem laat je helemaal tot rust komen en helpt daardoor goed tegen slapeloosheid. Je hebt dus geen andere kalmeringsmiddelen of slaappillen nodig. Dankzij de passiebloem kom je in diepe slaap en heb je geen last meer van spanningen.

Citroenbalsemthee

Een thee gemaakt van citroenbalsem of citroenmelisse heeft een frisse smaak en zorgt voor ontspanning. Net als bovengenoemde soorten werkt het tegen stress, kom je beter in slaap en vermindert het je angsten. Als extra toevoeging is de citroenmelisse thee ook nog eens een impuls voor je immuunsysteem spijsvertering.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?