Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

huisstofmijtallergie

Slaapkamer allergie proof maken

Heb je last van een huisstofmijtallergie? Dan doe je er goed aan om met een extra kritische blik naar je slaapkamer te kijken. Dit is namelijk dé plek voor huisstofmijten waar ze zeer goed gedijen. In deze blog lees je meer over hoe je je slaapkamer meer allergie proof kan maken en waar je op moet letten om dit te doen.

Huisstofmijtallergie

Voordat we kijken naar hoe je de allergische reacties kunt voorkomen, kijken we naar wat huisstofmijtallergie precies is. De huisstofmijt is een klein diertje. De mijt is zo klein dat je hem niet kunt zien met het blote oog. Dit is maar beter ook, anders zouden er veel mensen zijn die hun slaapkamer niet meer in zouden willen. En je moet toch lekker slapen op je boxspring. Gezellig, samen met alle miljoenen huisstofmijten.

Maar waarom zijn de mijten zo graag in de slaapkamer? Dit komt door huisstof, zodat de naam al doet vermoeden. Ze leven in onder andere vloerbedekking, gordijnen, dekbedden en matrassen, en dit vind je doorgaans in de slaapkamer. Bovendien houdt de huisstofmijt van warme en vochtige omgevingen. Omdat je in je slaap veel vocht verliest en het is lekker warm onder de dekens. Het menu van de huisstofmijt bestaat bovendien uit huidschilfers, van mensen en dieren. Al met al is jouw bed dus echt de droomplek van elke huisstofmijt. Maar de huisstofmijt zelf is niet de oorzaak van de allergie, dat is namelijk de ontlasting. Wees niet bang, dit heeft niks te maken met hoe schoon jouw huis is. De huisstofmijt is in ieder huis te vinden, hoe schoon het ook is.

Denk je last te hebben van huisstofmijtallergie maar is het nog niet vastgesteld? Symptomen zijn onder meer:

  • Verstopte neus en veel niezen
  • Jeukende neus en ogen
  • Piepende ademhaling en benauwdheid

Ga altijd naar je huisarts om erachter te komen of het huisstofmijtallergie is of wat anders.

De huisstofmijt bestrijden

Als je last hebt van huisstofmijtallergie dan zijn er gelukkig verschillende dingen die je kunt ondernemen. Omdat we weten waar het beestje van houdt, kunnen we er ook voor zorgen dat dit niet of zo min mogelijk aanwezig is aan in de slaapkamer. Het eerste punt is het leefgebied zo klein mogelijk maken. Omdat de mijt leeft in huisstof kun je beter kiezen voor een andere soort vloer dan vloerbedekking. Een vloer die eenvoudig te reinigen is, is aan te raden. Bovendien is het slim om te kijken naar alternatieven voor stoffen gordijnen. En hoe jammer we het ook vinden om te moeten zeggen, maar een boxspring is niet altijd het beste bed om te kiezen met een huisstofmijtallergie.

Staan er kasten in jouw slaapkamer? Zorg dan altijd dat je deze dicht kunt doen. Open kasten verzamelen namelijk veel stof. Dit geldt ook voor plinten, lambriseringen en andere randjes waar stof op kan blijven liggen. Als laatste zijn er nog planten. Natuurlijk zuiveren ze de lucht maar ze verzamelen ook stof. Dus als je planten wilt, kies dan voor soorten die eenvoudig af te nemen zijn.

Nog meer maatregelen

Naast bovenstaande is er nog meer om de huisstofmijt te bestrijden. Zoals we al aangaven leeft de huisstofmijt van huidschilfers. Het is dus verstandig om de huidschilfers in je slaapkamer te minimaliseren, maar hoe? Kleed je bijvoorbeeld in een andere ruimte uit of om, zeker wanneer je last hebt van een droge huid kunnen er veel schilfers loskomen bij het uitkleden. Daarnaast is het ook verstandig om huisdieren uit de slaapkamer te houden. De laatste tips zijn:

  • Zorg voor een koele en droge slaapkamer door te ventileren
  • Maak het bed niet direct op nadat je eruit stapt
  • Was je beddengoed regelmatig, minstens iedere twee weken, maar liever vaker.

Nu je weet wat je tegen de huisstofmijt kunt doen, kun je een strijdplan maken zodat je voortaan geen last meer hebt van de vervelende allergie.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?