Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Matras onderhoud

Matras onderhouden

Een nieuw matras of topper is vaak een belangrijke aankoop waar je het liefst zo lang mogelijk gebruik van wil maken en van wil genieten. Onafhankelijk van de kwaliteit van het matras is het belangrijk om het matras goed te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk van een goede nachtrust kunt genieten. De levensduur van jouw boxspring wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit en het soort matras en topper maar ook hoe goed je deze onderhoudt. Er zijn verschillende factoren waar je aan moet denken. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij je matras en/of topper het beste kan onderhouden.

Matras reinigen en luchten

Om uw matras goed te onderhouden is het belangrijk om het matras regelmatig te reinigen. Daarnaast is ook een goede ventilatie van je slaapkamer belangrijk. Dit zorgt ervoor dat het vocht wat er ‘s nachts in trekt ook weer kan verdwijnen. Niet alleen houden mensen van een frisse neus halen, het is ook goed voor je matras. Door niet direct na het slapen je beddengoed op te maken geef je het vocht meer kans om weg te gaan. Het beste kun je jouw beddengoed opengeslagen aan je voeteneinde laten liggen tot je weer gaat slapen. 

Om vocht in je matras te voorkomen, kan je ook gebruik maken van een molton onder je normale hoeslaken. De molton neem een groot gedeelte van het vocht op waardoor het matras droger blijft. 

Matras draaien en keren

Door het matras regelmatig te draaien of keren zorg je ervoor dat de levensduur van jouw matras wordt verlengt maar ook dat het matras beter kan luchten en kuilvorming wordt tegengegaan. Helaas kunnen niet alle matrassen gedraaid worden. Wanneer een matras niet symmetrisch is dan kan het matras niet omgekeerd worden. De materialen in de kern van het matras bepalen hoe vaak het matras gedraaid of gekeerd dient te worden.

Invloed van materiaal op draaifrequentie

Als je een goedkoop schuimmatras heeft, dan is deze waarschijnlijk gemaakt van polyetherschuim. Dit type is zeer gevoelig voor kuilvorming. Het is aangeraden om twee keer per maand dit matras te draaien of keren. Heb je een matras van koudschuim, latex, traagschuim, nasa schuim, comfortschuim of welk ander schuim maar ook, dan dien je om de drie maanden, of vaker, je matras te draaien of te keren. Als je bijvoorbeeld een hoger lichaamsgewicht heeft of veel transpireert dan is het aangeraden om vaker te draaien vanwege een grotere kans op kuilvorming en het verdampen van transpiratievocht.

Pocketveren verliezen niet snel hun veerkracht maar omdat je niet direct op de veren slaapt, is het matras toch nog gevoelig voor kuilvorming. Doorgaans liggen er één of meerdere schuimlagen op de pocketveren om je nog comfortabeler te laten slapen. Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende. Wordt er een ander soort schuim gebruikt dan is het goed om een keer per half jaar je matras te draaien of keren.

Verschil draaien en keren

Draaien of keren klinkt misschien hetzelfde maar dat is dus niet zo. Een matras keren betekent dat de onderkant boven komt te liggen en de bovenkant dus onder. Dit is niet mogelijk wanneer de opbouw van een matras niet symmetrisch is. In sommige gevallen zijn de boven- en onderkant volledig anders.

Een matras draaien betekent dat je de hoofdkant aan je voetenkant gaat leggen. Heb je een vierkant matras? Dan kan je het matras ook een kwartslag draaien. Het draaien van een matras is bijna altijd mogelijk omdat er maar weinig matrassen zijn met een asymmetrische opbouw tussen de hoofd- en voetenkant.

Matras niet draaien of keren?!

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar er zijn ook matrassen die niet gedraaid of gekeerd hoeven of mogen worden. Dit wordt altijd duidelijk aangegeven wanneer je een matras koopt, let hier dus goed op. Ben je bang dat je gaat vergeten of het mag/kan of niet? Bewaar dan het etiket of de label bij de factuur en je garantie. Hierdoor kan je het altijd weer opzoeken.

Matras nog beter reinigen

Om je matras nog beter te onderhouden kun je het matras en je slaapkamer ook wekelijks stofzuigen. Dit voorkomt dat er veel huisstofmijt in je matras kan komen. Door het stofzuigen kan dit voorkomen worden. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen je matras maar ook je dekbed te luchten en daarbij je beddengoed wekelijks te wassen en dat op minimaal 60 graden. Vanaf 60 graden worden namelijk schimmels en ander ongedierte zoals huisstofmijt gedood. 

Heb je nog meer tips voor het onderhouden van een matras? Deel deze dan met ons!

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?