Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

dekbed wassen

Tips voor het wassen van een dekbed

Veel mensen wassen, gelukkig, regelmatig hun dekbedovertrek en hun hoeslaken. Maar vaak wordt het dekbed vergeten. Omdat dit minder wordt gedaan, lijkt er ook minder kennis over te zijn. Bij Boxspring Gekte krijgen we dan ook regelmatig de vraag: Hoe was je een dekbed? Er zijn niet veel dingen lekkerder dan in een heerlijk schoon en fris bed te duiken nadat je een warme douche hebt genomen. Maar heb je nog nooit je dekbed gewassen? Dan is je bed natuurlijk niet echt schoon. Regelmatig je dekbed opkloppen en laten luchten is een goed begin. Maar regelmatig wassen is nog beter. Het is belangrijk om het dekbed regelmatig te wassen omdat ook hier vuil en vocht in kan gaan zitten wat je ’s avonds verliest. Wol, katoen, dons, synthetische stoffen, waar je dekbed ook van is gemaakt, wassen is altijd mogelijk. Hoe? Dat lees je hieronder.

De temperatuur van het wassen van je dekbed

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden verkrijgbaar. Denk hierbij aan wol, dons, katoen en synthetische dekbedden. Vaak kun je een dekbed het beste wassen op 60 graden. Deze hoge temperatuur zorgt voor het doden van de meeste bacteriën. Maar doe dit nooit zomaar. Bekijk altijd even waslabel van het dekbed. Het kan namelijk zomaar zijn dat 60 graden te hoog is voor jouw dekbed. Heb je het waslabel van jouw dekbed afgeknipt of zit er geen een aan? Probeer dan op internet de wasvoorschriften te vinden. Lukt dit niet? Dan is het verstandig om het dekbed te wassen op 40 graden. Hierdoor loop je geen risico dat het dekbed krimpt. Is je wasmachine te klein om het dekbed in te wassen? Dan kun je hem in een bad wassen. Let er wel op dat je hem na het wassen zeer goed droogt. Er mag geen vocht meer inzitten. Heb je ook geen bad? Dan is het ook altijd mogelijk om je dekbed naar een wasserette of stomerij te brengen. Maar dan heb je natuurlijk wel een ander dekbed nodig om onder te slapen.

Dons en wol

Een donzen dekbed is net als andere stoffen goed te wassen. Maar het is wel belangrijk om voor het wassen even te controleren of er gaatjes in het dekbed zitten. Als dit het geval is, is het verstandig om deze eerst te dichten. Hiermee voorkom je dat er te veel water in komt. Vervolgens kijk je naar de wasinstructies op het label en kan je dekbed in de machine. Is de wasmachine klaar? Dan kan het donzen dekbed in de droger. Vaak gaat het dons aan elkaar plakken in de droger maar dit is eenvoudig te voorkomen. Doe een tennisbal in een sok en doe deze bij het dekbed in de droger. Als de droger klaar is, is het verstandig om het donzen dekbed nog even goed te laten drogen. Als je dit niet doet kan er namelijk schimmel ontstaan.

Een wollen dekbed is helaas een heel ander verhaal. Het thuiswassen van een wollen dekbed is bijna niet te doen. Dit komt omdat wol over het algemeen niet goed bestand is tegen wasmiddel en bovendien wordt het dekbed zeer zwaar. Daar staat tegenover dat wol van zichzelf al vrij schoon is doordat het vochtregulerend is en daardoor redelijk fris. Je kan het dekbed wel regelmatig luchten door hem even uit het raam te hangen. Wil je hem toch echt goed laten reinigen? Breng hem dan naar een stomerij zodat professionals het kunnen doen.

Dus, hoe was je een dekbed?

Het is verstandig om altijd eerst het waslabel te controleren van jouw dekbed. Heb je een katoenen, synthetische of donzen dekbed? Dan kun je hem eenvoudig thuis wassen door van tevoren even goed het label te checken. Vergeet ook niet een tennisbal toe te voegen in de droger zodat het dekbed goed opgeklopt wordt. Bij een wollen dekbed is regelmatig luchten voldoende. Toch een keer laten reinigen? Breng hem dan naar een professionele stomerij. Gelukkig hoef je niet zo vaak je dekbed te wassen als je dekbedovertrek maar het is toch aangeraden om het regelmatig te doen. Een laatste tip: was hem aan het begin en het eind van de zomer. Door de warmte heb je vaak geen behoefte aan je dekbed en kun je dus prima een nachtje zonder dekbed.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?