Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Ochtendmens avondmens

Ochtendmens of avondmens, wat ben jij?

Waar de ene persoon tot diep in de nacht door kan blijven gaan en ‘s ochtends niet uit zijn of haar boxspring bed te krijgen is. Gaat bij de ander het licht uit om half tien en het licht weer aan om half zeven. Maar waar komt dit verschil eigenlijk vandaan? En wat zegt dit over ons? hoe kunnen we ons leven op de beste manier inrichten als ochtend- of avondmens. Wij hebben het uitgezocht. 

Genetisch bepaald maar ook aangeleerd

De biologische klok van iemand is voor een gedeelte genetisch bepaald maar ook deels aangeleerd en gebaseerd op een voorkeur. Naast de opvoeding spelen gezinssituatie en/of het werkritme ook een rol. Vroeg opstaan gaat iemand met een ochtend baan of kleine kinderen doorgaans makkelijker af na verloop van tijd. Is het bij jou niet heel duidelijk hoe je bent afgesteld? Bedenk dan eens hoe het is als je op vakantie bent zonder de binding aan werktijden. Als je helemaal alleen bent zonder dat je wakker wordt gemaakt. Zo kom je er het beste achter of je een ochtend- of avondmens bent. In onze huidige maatschappij met het vele kunstlicht, kunstmatige voeding en nachtdiensten, wordt ons ritme zo gestuurd dat we niet meer weten wat onze natuurlijke voorkeur is. Een weekje de natuur op zoeken doet wonderen. Binnen een korte tijd zal jouw biologische klok gelijk lopen met het daglicht. Wij kunnen persoonlijk wel leven met naar bed gaan om 21:30 of 22:00 uur, maar in de winter al om 16:30 naar bed gaan? Daar passen wij voor. We moeten het dus toch een beetje doen met ons kunstmatige ritme. 

Wat zegt het ritme over iemand

Onderzoek door wetenschappers hebben een aantal verschillen ontdekt tussen ochtend- en avondmensen. De verschillen zijn:

  • Avondmensen zijn angstiger en ochtendmensen gelukkiger. Mensen die later gaan slapen hebben doorgaans meer stress. Hierdoor zijn ochtendmensen over het algemeen meer ontspannen en tevredener. 
  • Ochtendmensen zijn perfectionisten. En avondmensen hebben juist eerder de neiging om dingen af te raffelen. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen waarbij dit niet geldt.
  • Ochtendmensen zijn volhardend en hebben minder last van frustraties en obstakels dan avondmensen.
  • Avondmensen zijn extravaganter en impulsiever. In tegenstelling tot ochtendmensen hebben avondmensen meer behoefte aan spanning en sensatie.
  • Ochtendmensen zijn gezonder dan avondmensen. Dit komt doordat avondmensen meer kampen met vermoeidheid omdat veel werkgevers verwachten dat iemand ‘s morgens op tijd op werk verschijnen. Dit soort werktijden passen nou eenmaal beter bij ochtendmensen. Avondmensen kampen vaker met overgewicht, depressie, schizofrenie en roken, drinken en eten meer. Dit laatste wordt veroorzaakt door onder meer het hormoon leptine. Dit hormoon zorgt voor afname van hongergevoel. Dit hormoon heeft bij avondmensen later op de dag lage waarder. Het hongergevoel neemt dus minder af.
  • Avondmensen zijn slimmer. Ochtendmensen scoren doorgaans beter op academische prestaties maar avondmensen doen dit vooral op intelligentie. Dat ochtendmensen zo succesvol zijn komt omdat de wereld meer is ingesteld op hun voorkeuren.
  • Avondmensen zijn creatiever. Avondmensen zijn vaker origineel en flexibel en vinden daardoor makkelijker alternatieve en minder doorsnee oplossingen.

Veranderen naar een ochtendmens

Wil je veranderen naar een ochtendmens omdat je jouw ritme wil laten aansluiten op dat van jouw partner? Of omdat je wilt solliciteren op een baan waarbij je vroeg moet beginnen? Er zijn verschillende redenen waarom je een ochtendmens wilt zijn. Denk hier wel goed over na, want eigenlijk houdt je hiermee jouw eigen lichaam voor de gek. Als je het toch wilt proberen zijn er verschillende tips:

  • Vermijd licht in de avond zoveel mogelijk;
  • Niet sporten op de late avond;
  • Neem zo min mogelijk koffie, cola en chocola.

Wat bent jij? En hoe jij dit vol?

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?