Matras reinigen

Een matras reinigen is iets wat ervoor kan zorgen dat de levensduur van het matras langer is. Vlekken op  het matras kunnen op verschillende manieren ontstaan, van ontbijt op bed waardoor een koffievlek ontstaat of wellicht gele vlekken of zweetvlekken. Maar er is geen reden tot paniek. Met onze tips geeft u uw matras een goede reinigingsbeurt en kan het matras weer jaren mee op boxsprings. Op deze pagina leest u hoe u vlekken uit uw matras verwijdert en hoe u zorgt dat uw matras weer lekker fris wordt. Als laatste geven we nog wat tips om uw matras ook fris te houden. Hierdoor geniet u binnenkort weer van een comfortabele nacht op een schoon en fris matras.

Vlekken verwijderen uit het matras

Gemiddeld verliest een mens per nacht een kwart liter vocht. Dit vocht wordt geabsorbeerd door uw hoeslaken, molton maar ook door het matras. Dit kan ervoor zorgen dat er (gele) vlekken ontstaan. Daarom is goed onderhoud en geregeld uw matras reinigen benodigd. Het is niet alleen belangrijk om uw matras te reinigen maar ook uw beddengoed en kussen moet goed gereinigd worden. Hieronder bespreken we veel voorkomende vlekken en hoe u deze kunt verwijderen.

Zweetvlekken verwijderen

Als u uw matras wilt reinigen van zweetvlekken, dan is dat een eitje. U kunt dit namelijk eenvoudig doen met keuken zout. Maak eerst de vlek vocht en strooi er volgens wat keukenzout overheen en laat het even intrekken. Als het goed is ingetrokken kunt u het keukenzout verwijderen met een stofzuiger en vochtige doek. En weg zijn de zweetvlekken. Was matras reinigen maar altijd zo makkelijk.

Urinevlek verwijderen

Een urinevlek in uw matras is zeer vervelend, maar goed nieuws, dit is er met kleine moeite weer van af. Uw matras reinigen vanwege een urinevlek doet u met soda en warm water of azijn. Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip vervolgens een doek in dit mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Als het is opgedroogd is uw matras gereinigd en de vlek weer weg.

Bloedvlek verwijderen

Als u een bloedvlek op uw matras heeft, kunt u deze het beste zo spoedig mogelijk verwijderen. Als deze al opgedroogd is, is het matras reinigen een stuk lastiger. Een bloedvlek kunt u verwijderen met behulp van shampoo en warm water. Pak een half glas warm water en doe hier een scheut shampoo in en dip een doekje in het mengsel. U kunt vervolgens de vlek wegpoetsen met het doekje.

Koffievlek verwijderen

Wanneer een koffievlek nog vochtig is, kunt u het matras reinigen door er zo snel mogelijk keukenzout op te strooien. Hierdoor kan de vlek niet verder uitbreiden en wordt de vlek minder zichtbaar. Maar ook sodawater helpt bij het verminderen van de zichtbaarheid. Schenk een klein beetje sodawater op de koffievlek en wrijf met een doek totdat de vlek weg is.

Matras reinigen met baking soda

Eens in de paar jaar moet uw matras goed gereinigd worden. De beste oplossing hiervoor is baking soda. Maar hoe pakt u dit aan? Strooi een flinke hoeveelheid soda over uw matras en borstel het in het materiaal en laat het vervolgens een paar uur intrekken. Heeft het een paar uur gestaan? Dan kunt u de soda met behulp van een soda verwijderen van het matras. Uw matras is weer lekker fris en schoon. Een matras reinigen hoeft niet moeilijk te zijn.

Onderhoudstips

Per soort matras verschilt de levensduur. U haalt het maximale uit uw matras als u deze goed onderhoudt, en dit gaat niet alleen over het reinigen, er zijn meer tips! Lees deze hieronder.

  • Gebruik een topdekmatras om uw gewone matras te beschermen;
  • Lucht uw matras en topdekmatras door dagelijks het raam minimaal een uur open te hebben;
  • Draai iedere twee weken uw matras om, indien dit mogelijk is;
  • Gebruik de stofzuiger om uw matras te reinigen en het stof te verwijderen;
  • Was de matrashoes (tijk) regelmatig grondig in uw wasmachine.

Met bovenstaande manieren om uw matras te reinigen en uw matras te onderhouden kunt u er weer tegenaan.

Inspiratie op doen voor uw slaapkamer?
Volg ons op

Shopping cart

close
Scroll To Top